Eerherstel voor mooie herinneringen.
Waarom laat u een meubel restaureren?
Bij meubelrestauratie gaat het om meubelstukken met een historische en/of emotionele waarde. De leunstoel waar grootvader destijds zijn heerlijke sigaar heeft gerookt. De keukentafel waaraan u thuis met het hele gezin Mens-Erger-Je-Niet heeft gespeeld. Of het oude dressoir met het zo typisch krakende deurtje, waarin uw oma de tumtummetjes bewaarde. Die herinneringen halen een gevoel van nostalgie naar boven en maken het de moeite waard om het meubel een mooie plek in huis te geven.
Mooi gerestaureerde meubels van vroeger geven sfeer aan de moderne tijd….
Het karakter van een oud meubel matcht vaak prachtig met zijn modernere broertjes en zusjes in huis. Antiek leeft en heeft een uitstraling die extra warmte en sfeer geeft aan uw moderne interieur. Daarnaast is de kwaliteit van meubelen van destijds vaak zelfs beter dan die van de huidige meubelen. Vaak zijn de meubelen gemaakt van goede materialen en met verfijnde technieken die de tand destijds behoorlijk goed hebben doorstaan.
Ook zijn we ons tegenwoordig meer en meer bewust van de kostbare materialen. Vele soorten planten en dieren zijn uitgestorven en/of bedreigd. De houtsoort palissander bijvoorbeeld is in de jaren 70 zoveel gebruikt, dat deze bomen niet meer mogen worden gekapt. Ook om deze reden is het belangrijk zuinig te zijn op wat er reeds gebruikt is.
Waarom is meubelrestauratie de moeite waard?
“Voor het geld hoeft u het niet te doen, maar ook niet te laten”. Het gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak, dat een antiek meubel door restauratie meer geld gaat opleveren dan de kosten daarvan, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. De keerzijde is wel dat de investering vaak niet meer hoeft te kosten dan dat de prijs van iets nieuws. En denkt u ook eens aan het mooie van hergebruik; er hoeft geen nieuw meubel te worden gemaakt en u heeft zelfs iets veel uniekers in handen.
Zo zijn er veel goede redenen voor de restauratie van het oude meubelstuk.
Meubelrestauratie technieken
Kersen gefineerde tafel is voorzien van een nieuwe lak afwerking.
De vroegere meubelrestauratie technieken worden tegenwoordig niet meer zo vaak toegepast. Maar bij Uw Meubelmaker zijn juist die technieken erg belangrijk om een meubel in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Het gebruik van een Japanse zaag en een kruishout bijvoorbeeld zijn bij ons nog dagelijkse praktijk. Of het nu gaat om een zwaluwstaart of een pen-en-gat verbinding. En wij vinden het prachtig om te doen.
Restauratie van antiek is precisiewerk, dat veel kennis, kunde en tijd kost. Scholing en vooral de jarenlange praktijk zorgen ervoor dat we de benodigde technieken goed beheersen. En anders zoeken we het tot op de bodem uit door navraag bij collega’s. Een antwoord op uw vraag of uitdaging is dan ook nooit ver weg.
Meubelrestauratie materialen
Deze eiken tafel is weer als nieuw na een behandeling met kleurolie.
Ook oude materialen zijn bij ons in de werkplaats algemeen goed. Het gebruik van warme lijm zoals beenderlijm en huidenlijm, afwerkingsmaterialen zoals schellak en bijenwas; Uw Meubelmaker deinst er niet voor terug.
Vele tevreden klanten zijn u al voorgegaan. Ook werken we samen met antiekverkopers zoals Den Ouden Steegh, een antiek handelaar te IJzendoorn in de Betuwe. Hiervoor doen we zelfs wekelijks restauratiewerk.
Rest ons maar één conclusie…..
Of het nu gaat om fineer, houtsnijwerk, politoerwerk of het herstellen van de panelen en verbindingen; uw dierbare oude antieke meubelen zijn bij Uw Meubelmaker in goede handen.
De werkwijze van Uw Meubelmaker….
Wat kunt u verwachten als u met Uw Meubelmaker in zee gaat? Samen met u bepalen we vooraf wat de gewenste meubelrestauratie bij benadering gaat kosten. Maar u bepaalt hoe ver we daarin gaan. Het is mogelijk om vooraf goede afspraken te maken wat betreft het budget en de uit te voeren werkzaamheden. Ook tijdens het restauratie proces houden we u met WhatsApp op de hoogte, zodat u wordt betrokken bij ons mooie vak.