De restauratie van een oud en versleten ladekastje.
De aanleiding…
Zoals vaak komen mensen bij mij met een dierbaar meubel. Of het nu iets kostbaars is of niet, er kunnen allerlei persoonlijke redenen zijn om een meubel ter restauratie aan te bieden. In dit geval betreft het een oud en versleten ladekastje. De eigenaar is er erg aan gehecht en vindt het een makkelijk kastje. Daarom wil hij het laten opknappen. Ik krijg de uitdaging om het op een betaalbare manier weer bruikbaar te maken.
De diagnose…
Na ontvangst in de werkplaats onderwerp ik het meubel aan een grondige diagnose. Hieruit blijkt dat het meubel erg wankel is en daarom in deze staat niet meer bruikbaar is. Het eiken fineer is op heel veel plekken beschadigd of zelfs geheel verdwenen. Daarnaast lopen de lades nogal stroef en de uitstraling is erg oud en lelijk. Veel mensen zouden er mogelijk voor kiezen om het meubel weg te gooien, maar ik zie de potentie en mogelijke bruikbaarheid van het ladekastje direct. We gaan ermee aan de slag.
Het plan van aanpak…
In overleg met de eigenaar kiezen we voor een ‘pragmatische’ restauratie. We hechten daarbij niet teveel waarde aan het origineel, aangezien het kastje geen historische waarde heeft. Zo maken we het kastje weer functioneel bruikbaar, zonder verlies van het oude karakter. Omdat het geen historisch waardevol kastje is, vinden een dergelijke ‘pragmatische’ aanpak gewenst, ook in verhouding tot de kosten.
De restauratie…
Voor de restauratie kiezen we voor een nieuwe omkasting van berkenmultiplex. Dit is een goede meubelkwaliteit FSC-multiplex (Wat betekent FSC?) dat relatief hard is en dus tegen een stootje kan. Prettige bijkomstigheid van berkenmultiplex is, dat het nauwelijks werkt bij een veranderende relatieve luchtvochtigheid. Ook is het een voordeligere keuze dan een massieve omkasting. Bij keuze voor een massieve omkasting hebben we extra kosten voor het materiaal en het de arbeid, aangezien de panelen dan opnieuw moeten worden vervaardigd.
Ook de lades worden nagekeken en waar nodig hersteld. Enkele geleidingen ontbreken en zitten los. Daarnaast smeren we de geleidingen.
We vervangen het eikenfineer aan de bovenzijde, aangezien deze bovenzijde het meest in het zicht zal zijn samen met de voorzijde met ladefrontjes.
De eiken afwerklatten van het origineel worden op de nieuwe omkasting aangebracht, zodat ook deze uitstraling authentiek blijft.
Voor de kleur beitsen we het gehele meubel in een donkere waterbeits. Omdat beits niet beschermt werken we het oppervlak daarna af met zachte patineerwas. Les Anciens Ebenistes produkten
Zo heeft Uw Meubelmaker weer een meubeltje gered en een klant geholpen.
Hieronder plaatsen we enkele foto’s, waarmee we het gehele restauratieproces visualiseren.